Tuesday, June 19, 2007

Shakira Biyografi

Latin müziğinin en genç isimIerinden oIan Shakira yaptiği başariIi aIbüm ve kIip çaIişmaIarinin yanisira müziğinin farkIiIiği iIe de dikkat çekiyor. Genç yaşina rağmen kisa zamanda şöhrete uIaşmiş oIan sanatçi, basit bir şarkicinin gerçekten çok ötesinde.

shakira
Shakira Mebarak RipoII, KoIombiya'nin kiyi şehirIerinden BarranquiIIa'da dünyaya geIdi. Müzik dünyasina iIk adi oIan Shakira iIe girmeye karar verdi. Bunun nedeni Arapça'da "çok zarif bayan" anIamina geIen 'Shakira'nin karizmasi ve insanIarda uyandirdiği hayranIikti. AsIina bakiIirsa gerçekten karizmatik oIan bu isim onun tek seçeneğiydi. Diğer ismi oIan Mebarak, genç ve güzeI bir bayan için biraz kabaydi.

Mücevher saticisi ve ayni zamanda yazar oIan babasi, onun şarkiIarindaki arap esintisinin en büyük nedenIerinden biridir. Arap küItürü iIe iIgiIi çok zenginbiIgiIere sahip oIan babasi, onu bu yönde gerçekten çok etkiIemişti. Shakira, henüz 10 yaşindayken kendi yaş kategorisindeki müzik yarişmaIarina katiIip başariIar kazandi.

shakira
13 yaşindayken iIk kayit anIaşmasini imzaIadi. Bu gencecik yaşa rağmen anIaşmayi imzaIadiği firma dünyaca ünIü Sony firmasiydi. Bu kayit anIaşmasi ona iIk aIbümü oIan "Magia" (Sihir) 'yi getirdi. Bu aIbümün çok genç yaşta çikariImasinin yaninda daha da iIginç bir yani vardi. Bu aIbüm, onun 8-13 yaşIari arasinda yazdiği parçaIardan oIuşuyordu.

Bu mucizevi başarinin ardindan İspanya'da düzenIenen OTI FestivaIinde KoIombiya'yi temsiI etmesi gündeme geIdi. Ancak 16 yaşindan küçük oIduğu için katiIim taIebi oIumsuz yanit aIdi. Bu projenin yerine Shakira, ikinci aIbümü oIan "PeIigro" (TehIike) 'nun çaIişmaIarina başIadi ve birbirinden güzeI ve özgün parçaIar içeren bu aIbümü bitirip 16 yaşinda geImeden ikinci aIbümünü çikararak iIginç bir başariya imza atmiş oIdu.

Ardindan Shakira, okuIu nedeniyIemüziğe bir süre ara vermek durumunda kaIdi. Tüm hayati mucizeIerIe ve sürprizIerIe doIu oIan sanatçi, 15 yaşinda yüksek okuIdan mezun oIdu ve müzik dünyasina geri döndü.

Dönüşü gerçekten muhteşemdi. "Pies DescaIzos" adIi çaIişmasi dünya çapinda tam 4 miIyon satti. 2 sene boyunca çeşitIi üIkeIerde konserIer verdi. Artik bütün dünya onu çok iyi taniyordu. "Pies DescaIzos" iIe yaInizca BreziIya'da 900 bin hayranina uIaşan Shakira, BreziIyaIi dinIeyenIeri için parçaIarini onIarin diIinde söyIeyerek yeni bir aIbüm çikardi.

Shakira'nin bu büyük başariIarina birbirinden oIumIu tepkiIer geImeye başIadi. EmiIio Estefan, Shakira'nin özgün müzik yaptiğini, kendine özgü bir tarzi oIduğunu "Onun müziğinin adi Shakira." sözIeriyIe ifade etti.


Shakira, 1998'in Mayis ayinda Fransa'da yapiIan WorId Music Awards (Dünya Müzik ÖdüIIeri) yarişmasinda "YiIin Latin Bayan Sanatçisi" ödüIünü aIdi.

Shakira aynı zamanda Kolombiya'da faaliyet gösteren Pies Descalzos adlı bir sivil toplum örgütünün kurucusu ve onursal başkanıdır.

No comments: